آیا تا به حال به این موضوع فکر کردهاید که این جهان چگونه اداره میشود؟ چگونه صبح تبدیل به شب میشود و چگونه شب به روز تبدیل میشود؟ چطور فصلهای مختلف در موعد خود فرا میرسند؟چطور هر کدام از سیارات در مدار خود قرار گرفتهاند؟ چطور آب دریا خشکیها را درگیر نمیکند؟ چطور این جهان بزرگ اداره می شود؟ این جهان پهناور طبق یک برنامهریزی دقیق اداره میشود برنامهریزی که توسط یک نیروی قدرتمند صورت گرفته است، خداوند که نیروی برتر است به این جهان به این عظمت برنامه داده است و همه چیز طبق آن برنامه حرکت میکنند خورشید طبق آن برنامه طلوع و غروب میکند، سیارات طبق همان برنامه از مدارشان خارج نمیشوند، حتی خداوند به بدن تک تک ما هم برنامه مشخصی داده است که طبق همان برنامه ما میتوانیم هر روز روی پای خود بایستیم، پس به هر چیزی که در این دنیا نگاه کنیم یک برنامه دارد. مخلوقات خداوند همه با یک برنامهریزی ساخته شدهاند اما مخلوقات دست انسان چطور؟ آیا آنچه انسان خلق میکند هم برنامه دارد؟ چطور انسان قادر است چیزی خلق کند که برنامه داشته باشد؟ اگر انسان چیزی به وجود آورد که برنامه نداشته باشد آیا به دردش میخورد یا نه؟
از شما مخاطب عزیز میخواهم برای لحظاتی به تک تک کارهایی که در یک روز انجام میدهید فکر کنید، یک روز صبح که از خواب بیدار میشوید چه کارهایی انجام میدهید؟ صبح زود با زنگ هشدار موبایل خود از خواب بیدار میشوید، از طریق موبایل خود درخواست تاکسی اینترنتی می کنید این تاکسی شما را به مقصد میرساند و در انتهای مسیر شما از طریق یک درگاه اینترنتی در گوشی خود هزینهی سفر خود را پرداخت میکنید، در محل کار خود از طریق کامپیوتری که دارید کارها و وظایف خود را انجام میدهید، بعد از محل کار خود به بانک میروید تا چکی را نقد کنید، در مسیر برگشت به منزل خود از فروشگاه محله مواد خوراکی موردنیاز منزلتان را میخرید زمانی که به منزل رسیدید مواد خوراکی که خرید کردهاید را داخل یخچال میگذارید بعد از آن تلویزیون را روشن میکنید تا برنامه تلویزیونی مورد علاقه خود را تماشا کنید در حین تماشا کردن برنامه مورد علاقه خود از طریق لپتاپ خود کفشی را به صورت اینترنتی سفارش میدهید تمام این کارهایی که در طول یک روز انجام میدهیم از طریق برنامهنویسی انجام میشوند، در واقع در گوشی موبایل شما برنامهنویسی های زیادی صورت گرفته که شما میتوانید به راحتی از آنها استفاده کنید مثلا به راحتی میتوانید صبح با زنگ هشدار از خواب بیدار شوید یا اینکه به راحتی میتوانید تاکسی اینترنتی درخواست دهید، در کامپیوتر تمام بانکها برنامهنویسی هایی انجام شده است که میتوانند به راحتی کارهای پرداخت و انتقال وجه ما را انجام دهند، در کامپیوترهای تمام فروشگاههای مواد غذایی و دانشگاهها و آزمایشگاهها برنامههای مختلفی ایجاد شده است، در تلویزیون و یخچال و ماشین لباسشویی ما هم برنامهنویسی های زیادی صورت گرفته است، پس در تمام وسایل الکترونیکی که ما از آنها استفاده میکنیم برنامهنویسی صورت گرفته است.
انسانها با هم از طریق زبان ارتباط برقرار میکنند اما یک انسان با یک شی چطور میتواند ارتباط برقرار کند؟ به طور مثال زمانی که ما لباسهای کثیفی داریم چطور به ماشین لباسشویی خود میگوییم که لباسهای ما را بشوید؟ آیا با ماشین لباسشویی خود صحبت میکنیم؟ آیا به ماشین لباسشویی خود میگوییم عزیزم لطفا لباسهای مرا به خوبی بشور؟ باید بگوییم که در اینجا فقط یک برنامهنویس به داد شما خواهد رسید، برنامهنویسی زبان بین انسان با اشیاء است و یک برنامهنویس کمک میکند تا انسان بتواند با اشیاء الکترونیکی اطرافش ارتباط برقرار کند، برنامهنویسی یک علم است که به کمک آن برنامهنویس دستوراتی را به کامیپوتر میدهد، دستوراتی در قالب کدهایی به کامپیوتر میدهد که این اطلاعات و دستورات در مغز کامپیوتر پردازش میشوند و خروجی آنها به کاربر نمایش داده میشود، برنامهنویسی یکی از مشاغل محبوب و پردرآمد در حوزهی اطلاعات و ارتباطات است یک برنامهنویس می تواند در شاخه های مختلفی فعالیت کند، عدهای از برنامهنویسان در حوزهی ساخت اپلیکیشنهای مختلف مشغول هستند و تعدادی دیگر در حوزهی برنامهنویسی سیستمی فعالیت دارند و عدهای دیگر مشغول به ساخت بازهای مختلف هستند و علاوه بر اینها عدهای نیز به کار برنامهنویسی وب و موبایل مشغول هستند، در کل برنامهنویسی این امکان را میدهد تا با هر سیستم یا ماشین الکترونیکی ارتباط برقرار کنیم و آنها را برنامهریزی کنیم از یک کامیپوتر گرفته تا یک ساعت هوشمند.
مخاطب عزیزم من و شما هر شغلی که داشته باشیم اگر دوست داریم مشتریان زیادی به دست آوریم باید همیشه حواسمان به این باشد که قبل از هر چیز نیاز مشتریان خود را پیدا کنیم و درک کنیم و به دنبال آن محصول و یا خدمتی را تولید کنیم که بتواند نیاز مشتری ما را پوشش دهد، یک برنامهنویس هم باید در مرحلهی اول برنامهایی تولید کند که به درد مشتری بخورد و دردی از مشتری را دوا کند، پس قبل از هر چیز یک برنامهنویس باید به این سوال جواب بدهد که برنامهای که مینویسم و خدمتی که تولید میکنم آیا واقعا برای مشتری خوب است و به دردش میخورد یا نه؟ چه کار کنم تا محصول بهتری را تولید کنم و به دست مشتری برسانم؟
همانطور که گفتیم یک برنامهنویس در مرحلهی اول باید نیازهای مشتریان خود را درک کند و محصولی متناسب با نیاز مشتری تولید کند اما در کنار درک نیاز مشتری یک برنامهنویس باید روابط عمومی خوبی داشته باشد تا بتواند با شیوهی صحبت کردن صحیح و به کار بردن جملات و کلمات درست از مخاطبانش پروژه دریافت کند، زمانی که برنامهنویس پروژه دریافت کرد باید طبق یک برنامه ریزی کارهایش را انجام دهد تا بتواند پروژه را در زمان تعیین شده به دست مشتری برسد زیرا خوشقولی عامل بسیار مهمی است که میتواند رضایت مشتریان را به دنبال داشته باشد، انتقادپذیری کمک میکند تا ما در هر حرفه و شغلی که مشغول به کار هستیم به موفقیت برسیم و در مقابل انتقادناپذیری ما را از رسیدن به موفقیت دور میکند پس یک برنامهنویس هم باید از انتقادهای سازندهی مشتریانش استقبال کند و آنها را بپذیرد، یک برنامهنویس باید سعی کند تا رزومه کاری ارزشمندی را برای خودش بسازد زیرا رزومه کاری نشاندهندهی مهارت و تخصص هر فرد میباشد، در زمانهایی که مشتریان شما کم میشوند چه خوب است که به راههای دیگر کسب درآمد هم فکر کنید به طور مثال تدریس و آموزش برنامهنویسی هم به یک برنامهنویس کمک میکند تا درآمد خوبی به دست بیاورد یا تولید فیلمهای آموزشی هم میتواند یک راه دیگر کسب درآمد از حرفهی برنامهنویسی باشد، امروزه اکثر مردم در شبکههای مجازی مختلف حضور فعال دارند پس شبکههای مجازی و اجتماعی مختلف مانند تلگرام، اینستاگرام و… میتوانند یک راه بسیار عالی برای معرفی یک برنامهنویس و تبلیغات باشند علاوه بر این چه عالی است اگر شما که برنامهنویس هستید یک وبسایت شخصی و یا وبلاگ شخصی داشته باشید تا نمونه کارهای خود را در معرض دید مردم قرار دهید زیرا اگر شما سابقه اشتغال بسیار زیاد و مهارت بسیار خوبی داشته باشید اما به کسی نگویید هیچ وقت به موفقیت نخواهید رسید، ایمیل هم که یک کانال بازاریابی قدیمی است بسیار کمک می کند تا با کاربران زیادی در ارتباط باشیم تا بتوانیم از نظرات و پیشنهادهای آنها مطلع شویم، همینطور یک برنامهنویس باید تلاش کند تا ارتباطات خود را با افراد و سازمانهای مختلف گسترش دهد تا بتواند پروژههای بیشتری را دریافت کند و در نهایت یک برنامهنویس باید بداند که در بازاری مشغول به کار است که رقبای بسیار زیادی دارد پس باید به بازار رقبای خود توجه داشته باشد و رقبای خود را تجزیه و تحلیل کند و ببیند که آنها از چه روشهایی برای بازاریابی استفاده میکنند، تجزیه و تحلیل رقبا کمک میکند تا نقاط قوت و نقاط ضعف در بازاریابی آنها را بشناسیم و از آنها برای تقویت برنامهی بازاریابی خود استفاده کنیم.